Saturday, June 6, 2009

kuiz kuiz kuiz

salam perpaduan..tadi, baru je jap tadi..aku telah mnjwb kuiz yg ade dlm facebook [guna akaun masya..thanks, walaupn xmintk izin..tp guna jugak..hehe].tetiba trnmpk satu kuiz pangkal nma jodoh.heh, cm menarik, [utk suka2 je k..].so aku pn mnjwb n dpt result spt di bawah ini:


ahaha.ngeri bangat teka teki nih....haha..ape?knpa aku gelak?haha.sbb aku sorg je yg tau nape aku gelak.n aku xnak gtau korg.biar je aku gelak sorg2.haha.k, salam..

Tuesday, June 2, 2009

CERITERA

salam perpaduan.jam skrg da mnunjukkan 3.20 pg. 2 jun 2009. blum tido lg, baru je abeh bercerita n mndengar cerita. b'mula dari kisah jin, pengalaman duk asrama, sampaila kisah kehidupn rkan2.

aku juz t'haru dgr kisah hidup kawan2 aku.xsgka.tergamam.terkejut.sedih.macam2 lagi yg aku rasa.kdg2 kita tgk org tu hepi je, tp bila da knl rapat, trnyata ltrblkg nye xsprti yg dbygkn.mcm2 kesusahn yg prlu dilalui utk mnjadi seorg manusia.yg dewasa.dan matang.hurm..

aku sllu je rasa, aku la pling b'mslh, pling huru hara.tapi sbnrnye ada org yg lbih truk dari tu.lbih perit.lebih terpaksa mngalirkn airmata.tp diorg sgt tabah.sikit pn xmengeluh.malah teruskn hidup, nikmati sgla pmberian Allah seadanya.Aku?dulu aku pernah mengeluh.pernah rasa mnyesal.pernah mcm2.xbersyukur.huhuuu.sedihh..

bila da start duk asrama, jmpa ramai org, mcm2 cerita yg aku dgr.yg diluar imaginasi aku pn ada.sampaila skrg, dan malam ni.itu yg buat sedikit demi sedikit,rasa lebih kuat utk hadapi semua ni.dan alhamdulillah jugak, things getting better since aku amek diploma dlu.bila fikir2 balik, perlu ada seseorg yg mulakn langkah, dan yg lain akn ikut.mgkin waktu diploma tu, aku rasa aku da ckup matang utk buat prtimbgn n keputusan.so aku bertindak.skrg masalah smkin slsi, semakin reda, n suasana pn smkin tenang.hurmmm...

malam ni bila aku imbas balik apa yg prnh trjadi pada aku dlu..tiba2 teringat nasihat seorg sahabat, "Allah menguji hambaNya sesuai dengan kemampuan hambaNya itu"..itu yg aku pegang, n buatkn aku kuat.kdg2 ujian tu dtg xhenti2,baru abis satu, dtg lagi satu, n begitulah seterusnya.tp itulah kehidupan kan..xleh lari dari semua ni.kalau x mesti trsa kosong je hidup ni,xde cabaran.pengalaman tu mmg banyak mengajar....

ape?xfaham ape aku cerita?hehe..mmg xberniat utk buat org fhm pn..kan ni juz luahan perasaan aku je.aku xnak luahkan sehabis2nya kat cni.ckit2 cukuple.yg lain aku simpan sndri je ye.hehe.ha, sambil nuleh2 entry nih aku dgr lagu Halim Yazid: Bangkit Asal 2. sdih gak kisah hidup beliau ni.sbgai salah seorg peminatnye,aku mmg kagumla dgn ketabahn beliau.chaiyork!chaiyork!meh kita dgr sama2 yek.. (kalo xphm gtau ye..nanti aku wat translation nye..hehe)

video

okla, tu je yg aku nk bebel.xde mud nk nuleh pnjg2.buat sahabat2, semoga tabah selalu dlm menghadapi ujian dunia ni.kuatkan hati.kuatkan semangat.sama2 kita berusaha utk berjaya ye.salam.. (^_^)

berikan aku pedoman arah mana jalan kehidupan,

utk teruskan pengembaraan daripada tersalah langkah

tunjukkan aku kawan simpang mana arah kejayaan

timur utara juga selatan, atau arah mentari terbenam

terangi jalan hidupku dgn cahaya kasihMu

pimpinlah daku dgn hidayahMu...

adakalanya aku hanyut, adakalanya ku terlupa

adakala aku leka..aku hilang..

kerana ku manusia lemah dan tidak berdaya di sisiMu

sering kali terlupa nikmatMu datang tiada jemu

bila terhimpit mulalah mencari dan menyebut namaMu

barulah merasai makna sebenar erti syukur

syukur atas rahmatMu...

regards,

@nEQs

my little bro n sis